En tid sen ja skrev senast.. Dagarna bara flyger förbi här! Men va har hänt sen senast?

Ja va till Mór till Alexas (tutorns) famil o till vinfestivalen dom had i stan. En intressant upplevels. Fick smaka på ungeskt mat, bl.a. Gulyás leves, de va nog gott. Men det bästa av allt var att ja fick smaka på vin som var 24 år gammalt!! De e int varje dag man får göra det. Det var hos Alexas kusin jag fick smaka på detta vin. Vinfestivalen var också intressant. Mycke människor o folk som uppträdde me ungresk folk dans. Riktigt intressant! De enda tråkiga under helgen var att ja va omringad av människor som enbart prata ungerska. Inte ett ord engelska. Å de va ju int enkelt för Alexa att översätta hela tiden.. I Mór märkte ja även att nu har hösten kommit. I Budapest i centrum märker man inte det. Eftersom  träden på Margaret Island e fortfarande gröna.

De som jag reagerade vid under helgen var att ungrare äter massor. Eller stoora portioner. Å direkt man ätit färdigt, tas tallriken bort, o även om alla inte ätit färdigt så börjar dom med efterrätten. Kanske de bara e i denna familj dom gör så.. Men Själv e ja van med att man väntar till alla e färdiga.

På vinfestivalen fanns det även många människos som sålde olika handgjorda saker. Alexas syster Monica gör själv smycken av stenar o pärlor som hon sålde på festivalen. Även jag fick ett smycke!
Vinmarknaden och folkdansare

975985.jpg975984.jpg
Alexas mamma och syster som säljer smycken
975983.jpg
Vinet vi drack (flaskan tvättades nog först)
975987.jpg

Tisdagen efter var det dags för Pálinka tasting, som ordnades av SRS. Vi fck smaka på 6 olika pálinka. De e alltså en sorts ungersk sprit. Lite som likör..  De som kommer o hälsar på mig ska ja se till att får smaka :) Under denna provsmakning var det en specialist som berätta ti oss om hur pálinka e gjort o dess historia. En intressant o trevlig kväll även denna gång!
Peter o "specialisten" smakar på pálinka
975993.jpg

På onsdagen var det återigen dags för en fest för studeranden. Roligt hade vi som vanligt! Dansa igen i föera timmar, så om man inte annars får motion tillräckligt här, så får man nog då man dansar hela natten :)

975994.jpg

På lördagen bestämde vi oss för att åka til Szentendre, som e ca 20km från Budapest. Vi var 7 personer som åkte iväg me tåg. Mysig liten stad. Nog ett ställe för turister. Hörde många olika språk där o där kunde man köpa en massa suveirer. Men staden va mysig för det. Små gamla byggnader o gator. Vi gick omkring hela dagen. Hade planerat att gå till olika museer, men det blev inte riktigt av. Vi gick så mycket att vi kom utanför själva centrum. Sen bestämde vi oss för att gå ti Skanszen, dvs. ett "utomhus musé". Bussarna gick dit ca en gång i timmen, så vi bestämde oss för att gå i stället, de va ju bara ca 2,5km. Å när vi äntligen kom dit, hade de just stängt.. Å vi missa en buss som just for tillbaka. Så.. vi börjar återigen gå tilbaka mot centrum. Kallt var det oxå den dagen. Riktigt försa kalla dagen. Å den kom så plötsligt att vi inte var förberdda. De har ju varitså varmt så länge. Nåh.. när vi äntligen kom närmare centrum, hitta vi en busshållplats varifrån de sku gå en buss tillbaka ti Budapest. Å den vänta vi på i en halv timme.. Å bussen som kom va en iskall buss. Så vi had nog blåa fötter o händer när vi äntligen kom hem. Men, efter att ja varit en halv timme hemma, hoppa ja på ett tåg igen o gick ti en konsert :)

Bilder från Szentendre:
983938.jpg
Kristine,jag,Marta,Ricardo,Ania,Sara,Fabrice
983940.jpg
Vi äter Langos (ungersk sk. varmt tjockt bröd)
983941.jpg
983942.jpg

983939.jpg983943.jpg